Johanna och Mat

Om Johanna Mellberg


Det är nog ingen slump det här med mat… Jag har växt upp på en mindre gård där vi hade kor och grisar för husbehov. Pappas egenfiskade gädda med trattkantareller och egenodlad gurka va favoriten! När jag var liten och kompisarna vill leka "burken" satt jag uppe i ett körsbärsträd och ibland lurade jag ut dem i skogen bara för att få plocka svamp! Jag kommer från en matfanatisk släkt som först frågar vad man åt till middag och sen hur man mår… Att börja jobba på välrenommerade Collins Ostbod i Norrtälje kändes därför helt rätt. Jag har även arbetat som kallskänka på Blidö Wärdshus och som både cateringkock och lunchkock i England (nej de äter inte bara fish and chips utan fokus var på vegetarisk mat i internationella staden Brighton).

Jag är utbildad Hem- och konsumentkunskapslärare på Uppsala universitet. Under många år har jag arbetat som matlagningslärare på Medborgarskolan. Jag har även undervisat ett flertal år på gymnasiesärskolans Hotell- och restaurangprogram och som Hem- och konsumentkunskaplärare inom grundskolan. Ett flertal år har jag jobbat som receptutvecklare för olika matkasseföretag.

Om Malin Albrektsson


Det heter ju att ”man lever som man lär” och det stämmer i den bemärkelsen att jag tillagar familjens fiskpinnar och köttbullar från grunden, saftar och syltar, precis som min mamma och mormor. Som student i Uppsala tillbringade jag i stort sett lika stor del i nationsköket som i skolbänken. Jag är utbildad lärare i hem- och konsumentkunskap och svenska och har undervisat tio år i grundskolan.

Om Ulla Holmberg


Jag tror att min nyfikenhet för mat och dryck föddes när min Pappa berättade om gastronomiska upplevelser när han kom hem till Sala från de affärsresor han gjorde till världens alla hörn. Den närdes sedan genom Mammas försök att efterlikna dessa maträtter i samklang med svensk husmanskost. Jag har en bakgrund inom grafisk formgivning och reklam- och eventbranchen och arbetar delvis med det även idag i mitt företag Adalia Form&Kommunikation. Jag bor på landet och tillsammans med familjen driver vi en gård med ekologisk köttproduktion (KRAV), Grellsbo Hereford. Kanske har du träffat på mig som ”Bonde i butik” på uppdrag av Ekologiska Lantbrukarna eller som representant för landsbygdsutveckling i Åkerlänna Bygdegårdsförening. Jag har alltid haft ett genuint intresse för matlagning och därför känns det extra roligt att kunna kombinera alla dessa saker som eventansvarig. Att verksamheten är inriktad på ekologisk och lokalproducerad mat är inspirerande då det ligger mig varmt om hjärtat.

Om Anne-Lie Norman


Mat och matlagning har alltid varit ett stort intresse för mig. Att få skapa med fina råvaror och leka med strukturer och smaker gör mig lycklig! För mig som odlar nästan allt jag äter själv är det en fröjd att få jobba med råvarorna som Johanna omsorgsfullt väljer till sin verksamhet. Jag är utbildad rawfoodkock och brinner därför lite extra för en växtbaserad kost.Här är några artiklar om Johanna & Mat

 

SR den 16/1-19
Mona möter Johanna Mellberg via SR
 
UNT den 22/3-15
 
 
UNT den 7/6-13
 
 
UNT den 11/5-12
 
UNT den 20/9-12
 
UNT den 22/3-11